פירורי מידע הרחבה למסלול: סובב ירושלים עם מעבר בקטמון, במושבה הגרמנית ובמושבה היוונית
– בניין המרכז למורשת יהדות צפון אפריקה –
בהמשך לטיול זה ולביקורי בחצר המרכז למורשת יהדות צפון אפריקה, פניתי לאדריכל לוטן רוטמן, שלווה את פרויקט שיפוץ הבניין, ושאלתי אותו אם יהיה מוכן לכתוב כמה מילים על הפרויקט.
לוטן היה האדריכל שליווה את פרויקט שיפוץ המקום בין השנים 2008-2011, ואת סיפורו על הפרויקט שמעתי לראשונה לפני מספר שנים, במסגרת טיול לילה למספר חברים שהוביל לוטן.
לוטן אכן נענה לבקשתי ובנוסף לתיאור קצר של הפרויקט, צירף מספר תמונות של המקום ותמונות מתהליך הבניה ומהביקור המקדים שעשה במרוקו לקראת פרויקט זה.
תמצית סיפורו של אדריכל לוטן רוטמן על הפרויקט:
לפני כ 10 שנים פנה אלי ״המרכז למורשת יהדות צפון אפריקה״, כדי שאתכנן עבורם תוספת למוזיאון הקיים במקום. המוזיאון היה בניין ירושלמי ישן וקצת מוזנח, בן 2 קומות, אבל בתוכו היתה קיימת ״פנינה אדריכלית״-הפאטיו הפנימי החבוי מהקהל, היה מופת של אדריכלות מרוקאית מסורתית עם גילופי עץ ועבודות קרמיקה מרשימות, שבוצעו כולם ע״י צוות תכנון וביצוע שהגיע ממרקש.
עבודת התכנון האדריכלי החדשה כללה תוספת של קומה עליונה, תכנון פנים המותאם לפאטיו שבוצע, עיבוד מחדש של חזיתות המבנה ותכנון של גן מרוקאי בכניסה, המשלב עבודות מוזאיקה, מזרקות, וצמחיה עשירה, בסגנון אנדלוסי.
עבודת התכנון הלא שיגרתית, כללה סיור מקדים במרוקו ומפגשים עם הקהילה היהודית שם ועם אנשי מקצוע של בניה מסורתית. בהמשך התכנון והביצוע, הגיעו צוותי הבניה המסורתית לאתר בירושלים, ובמשך כחצי שנה, היה לי הכבוד והעונג להנחות אותם בתהליך הביצוע. עבורי ועבור צוות הניהול שליווה את התהליך זו הייתה חוויה ייחודית חד פעמית ובלתי נשכחת.