האיש שבקיר במערת המקדש

פירורי מידע הרחבה למסלול: אל העיר האבודה והאיש שבקיר

על הצוק, במדרונות נחל כזיב, בצמוד למערת המקדש (בצד הדרום – מזרחי של המערה), בגובה של כ- 4 מ' חקוק דמותו של "האיש שבקיר".

בתחילה לא זיהיתי את הדמות בשמש המסנוורת, אך במבט שני ניתן לראותה בברור. מיקום הדמות באזור הסלע הבהיר, מעל שלט ההסבר שהוצב במקום. מה הוא?, מי הוא? ומי היה זה שהתאמץ, חקק וחצב בגובה רב – לא ידוע, השערות יש , אך מידע וממצאים פחות. ממצאים שנמצאו במערה הצמודה – מתארכים לתקופה ההלניסטית 1, לכן ההשערה שגם הדמות שייכת לתקופה זו.

תגלית ופירסום של "האיש שבקיר"

שמואל באר (1923 – 1992)

מי שגילה את תבליט "האיש שבקיר" היה שמואל באר ז"ל, שהגיע למקום בשנת 1985 במסגרת הפרויקט: סקר מערות בנחל כזיב, שמואל שימש באותן השנים כפקח מתנדב בכזיב 2 (במסגרת התנדבותית של יום בשבוע).

כך כתב ותאר שמואל באר ביומנו :

"….ואז זה קרה… כמו בסרט מתח העיניים כבר הגיעו לקצה המצוק אבל השכל נשאר תקוע בחצי הדרך, כי נדמה לי שראיתי משהו, במהירות החזרתי את העדשות לאותה נקודה במצוק עליה דיווח השכל ומה שראו עיני הייתה דמות אדם קדמון בגובה טבעי ,חצוב בסלע המצוק ברור ושלם,זקוף וגאה ,מושיט יד אחת קדימה ועל אמת יד שמאל מונח עודף הגלימה העוטפת את מותניו. הבעת דמותו אירופאית, הוא קירח, מגולח למשעי ויחף פניו פונים מערבה ,אל פתחי המערות. אז זה הוא שהסתכל בי ואני כמעט חזרתי הביתה מבלי לגלות תגלית זו… "

ציתות מהאתר של ינון שבטיאל

בתחילה נישמרה התגלית בסוד ולאחר זמן יצאו פרסומים ראשונים עמומים, בפרסום לא היו פרטים ברורים על מקומו של "האיש שבקיר" ומקום התבליט נישאר לאורך שנים בידיהם של יודעי דבר בלבד.
לפרסום מיקומו של "האיש שבקיר" תרמה פעילות משפחתו של שמואל באר 3.
לאחר מותו של באר ולהנצחת שמו, הציבה המשפחה בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים שלט במקום, המספר את סיפורה של הדמות החקוקה.


התבליט לא נימצא "על הדרך", כדי להגיע למקום נדרשת גיחה ייחודית (כ-600 מ' רכיבה קופצנית ובנוסף הליכה רגלית של כ- 400 מ'), המקום בהחלט מצדיק את המאמץ משתי סיבות:
נוף יפיפה ותלול המשקיף על המורדות והמצוקים של נחל כזיב וכמובן התבליט הייחודי של דמות החייל / המלך או אולי האל, שלפי הממצאים במקום מתוארך כאמור לתקופה ההלניסטית.


האיש שבקיר מבט כללי
האיש שבקיר מבט כללי
האיש שבקיר
האיש שבקיר
מורדות נחל גורן מאזור מערת המיקדש
השלט שהוצב במקום לאחר מותו של שמואל באר ז"ל

קישורים ומקורות


[קישור למסלול]


כתיבת תגובה